HISTORISK TIDSLINJE

      

2023

  

Lars fylder 70 år, 40 års jubilæumstur med bandet og start på nyt album.
  • På Lars’ 70 års fødselsdag 14 marts vises dokumentarfilmen ”Lars om Lilholt” på Dokumentarfilm Festivallen CPH DOX samt på TV2.
  • Den 17 maj starter 40 års jubilæumsturen på Horsens Ny Teater, og derfra videre til et udsolgt Portalen i Greve. Orkestret kommer endnu engang landet rundt på 25 velbesøgte koncerter.
  • Vejle Amts Folkeblad gi’r 5 stjerner til koncerten på Jelling festival.
  • Bandet kommer blandt andet forbi Nibe Festival, Meilgaard Slot, udsolgt Skovrock i Aalborg, Smukfest, Indelukket i Silkeborg med afslutning i Den Fynske Landsby den 2. september.
  • I Sønderborg spiller Lars Lilholt Band blandt andet sammen med det lokale sækkepibeorkester Sønderborg Pipes and Drums til publikums store jubel.
  • Orkestret begynder i efteråret så småt indspilninger i Studio Communale i Skanderborg. Album forventes udgivet sidst i 2024.
  • Julekoncerten med Lars Lilholts Jule-folkband genudsendes dagen før jul på TV2.
  • Julegaven fra orkester til fans er filmoptagelsen af koncerten fra Smukfest lagt på orkestrets YouTube-kanal.

2022

   

Et mærkeligt, uheldsvangert men fortrøstningsfyldt storslået år med masser af håb for fremtiden.
  • Året starter med ti Corona-nedlukninger af en række kirkekoncerter, Lars skulle spille med Shaka Loveless. Først den 18 januar får de lov at starte med 2 koncerter i Mariehøj kirke i Silkeborg. Turen varer frem til 7. februar i Thyborøn.
  • Få dage efter indlægges Lars og bliver opereret for tarmkræft. Efter 2 måneders ophold på Skejby Universitetshospital går han i intensiv genoptræning, og på trods af alt lykkedes det at starte bandets sommerturné den 3. juni i Tivoli Friheden i Aarhus.
    Lars Lilholt Band spiller en rørende premiere koncert i det smukke tivoli midt i Aarhus foran 10.000 publikummer, der med et 5 minutters respektfuldt bifald byder Lars velkommen tilbage. Det bliver starten til en sommerturne på 25 jobs sluttende i Den Fynske Landsby 10. september.
  • Webshoppen plantetorvet.dk har fået fremavlet en ny smuk lyserød rose. Den bliver opkaldt efter Lars, og 31. juli, endnu engang i Tivoli Friheden, døber han Lars Lilholt rosen i champagne og synger et par sange foran et stort publikum.
  • Året sluttes af i oktober og november med en 3 ugers storyteller tur landet rundt. Her er Mads, Gert, Kristian og Eddi med. Denne koncert oploades senere til streamingtjenesterne.
  • Et dokumentarhold er med på turen i efteråret og optager et program, der skal vises på TV2 i forbindelse med Lars’ 70 års fødselsdag den 14 marts 2023.
  • Juleaften genudsender TV2 endnu engang succeskoncerten fra 2021 med Lars Lilholts Julefolkband.
  • Desuden oploades på streaming tjenesterne Lars’ første orkester Kræn Bysteds debut kassettebånd fra 1975, samt en live koncert fra Holstebro 1978 også med Kræn Bysteds samt en LP med Ar-Folk, et orkester Lars var med i 1982-85.

2021

   

“Decameron” udkommer og Lars modtager flere priser (Steppeulv og DMA Roots).
  • Decameron-pladen udkommer den 8. april i det Coronalukkede land, og dagen efter live-streames en koncert, hvor hele værket bliver spillet. Begivenheden bliver fulgt over hele landet, samt af danskere i hele Europa. Koncerten kan stadig ses på vores YouTube-kanal.
  • Årets turné kunne så småt gå i gang under de restriktioner, som gør, at der ikke må komme så mange publikummer ind. Senere åbner sommeren sig som en blomst, med flere og flere publikummer i blandt andet Karup, Nibe, Meilgaard, Kvong, Nr Vosborg og Gilleleje. Først sidst på sommeren må der komme flere tusind ind. I Silkeborg optager TV2 koncerten ( – vises senere vises op mod jul). Efterfølgende skriver Midtjyllands avis; ”Lilholt gav os vingerne tilbage”. Sommerturen ender med en dejlig fyldt koncert i Den Fynske Landsby.
  • Sidst i juni får Lars overrakt en Steppeulv. Musikkritikernes prestigefyldte pris. Pionerprisen for lang og tro tjeneste.
  • I juli spiller Lars en koncert på Fanø med Johnny Madsen og Billy Cross. Den koncert bliver også vist på TV2.
  • Lilholtbands SoMe og videomand Frank Rosgaard bliver bemærket ude i den store verden. Hans musikfilm til sangen om Tollundmanden ”Sig os nu hvad du hed” får en flot første pris som bedste musikvideo til Silent River filmfestival i Los Angeles. Han bliver desuden nomineret hos Next Generation Indie Film Awards i Hollywood, dog uden at vinde. Så får Frank en tur i Go’ Aften Live på TV2 og DR P1 morgen.
  • Efter en solokoncert i Amager bio får Lars overrakt en DMA Roots statuette, den såkaldte traditionspris, for sit livslange arbejde med folkemusikken og dens inkorporering i rocken.
  • Året slutter med tre julekoncerter, hvor det 12 mand store Lilholts jule-folkband spiller julens klassikere i folkemusik arrangementer. Vi når lige den sidste koncert på Bremen i København midt i december, inden landet lukker igen.
    Julekoncerten fra sidste år bliver som et plaster på såret genudsendt lillejuleaften på TV2.

2020

   

To nye albums indspilles under Coronaen, kæmpe succes med julesange og Lars får hæderspris.
  • Året starter fantastisk. En to måneder lang Storyteller turné kulminerer på Det Kgl Teater søndag den 23 februar. Med på turen er Kristian, Eddi, Gert og Mads. Så lukker Coronaen landet, og alle jobs bliver aflyst, og for første gang i orkestrets 33-årige historie bliver der ingen tur i de lyse nætter.
  • Lars spiller i maj en streamet solokoncert siddende alene på dækket af floddamperen Hjejlen i Silkeborg havn. Hjejlen er ved at gå konkurs. Lars får indsamlet 370.000 kr. DJ og X-factor dommer Martin Jensen giver også i juni koncert alene på båden, og i sidste ende bliver Hjejlen reddet fra økonomisk ruin. Lilholtband spiller 5 drive-in koncerter i juni foran publikum siddende i biler. En streamet bandkoncert bliver det også til på Ekstra Bladets foranledning, optaget uden publikum på Horsens Ny Teater.
  • Lars og Mads har stor succes i Toppen af Poppen på TV2, hvor de spiller Kwamie Livs sang ”New Boo” i en dansk udgave kaldet ”Gik i byen med det grimme hold.” Et flintrende instrumentalt tema for drejelire og violin får Kwamie, Lars H.U.G., Søren Huss og de andre til at måbe.
  • I august går bandet i Studio Comunale i Skanderborg for at indspille et album med de sange, Lars har skrevet under nedlukningen. Dette album skulle være udgivet til jul, men en hurtig Coronaidé kom i vejen.
  • I september samles holdet plus fire af Lars´ folkemusikvenner frisktestede og afsprittede i Eddis Hal. På 3 dage indspiller de en akustisk juleplade, som under titlen ”Lad julen vare længe” udkommer i november. 1 dec. optager TV2 en julekoncert med hele holdet og hele repertoiret fra pladen, og det bliver det mest sete program nogensinde på TV-Charlie. 300.000 ser med lillejuleaften. Julepladen ender også nr. 1 på Top-100 for fysisk salg i hele december.
  • Endelig får Lars Dansk Musiker Forbunds hæderspris i november. Begrundelsen lød: ”Lars Lilholt får DMFs Hæderspris for sin helt fantastiske rolle som musiker, komponist, kapelmester, entreprenør og igangsætter inden for den danske folkemusik i sin kæmpestore bredde. Han har vedholdende holdt fast i at idéudvikle og gøre sin musik til alle danskeres gode oplevelse – og han er lykkedes med det. ”

2019

   

Duotur med Shaka, hæsblæsende sommertur med bandet, og “Live på Smukfest”.
  • Lars starter året 22. januar i Rise kirke ved Rødekro sammen med Shaka Loveless.
    Det starter en månedlang duotur landet rundt til de danske kirker. Over Christianskirken på Christianshavn, den store rumklang i Maribo domkirke, Skt Pauls kirke i Aarhus, op til Skagen kirke og til slut i Abildgaard kirke i Frederikshavn. Alle koncerter var udsolgte, og der var stor ros til de to umage troubadurer og deres samarbejde.
  • Efter nogle øvedage på Horsens ny Teater starter det store sommerband, de lyse nætters orkester, deres sommertur på selvsamme teater den 4. maj. Turen 2019 slutter først 31 august i den fynske landsby i Odense. For første gang er den nye bassist Anders Bækgaard med. Han falder hurtigt fuldstændig i hak med Eddi trommeslager, og bandet får en bund det aldrig har haft før. Malene Mailand er ny på korpodiet sammen med Lærke, og de gør det fantastisk. Mads drysser tryllestøv med sine fløjter, Fogh får alt til at hænge sammen bag sine keyboards, og Gert shiner med den store larmende elguitar. Nummeret ”Geddens tænder” bider virkelig fra sig med Malene i front syngende Johnny Madsens part fra ”Drømmefanger”. Sangen ”Længes ind mod land” fra albummet ”Stilheden bag støjen” får en markant genfødsel og er med på hvert eneste job. Lars er i god form foran det unge kuld, som Fyens Stiftidenes udsendte skriver på Langelands festival.
  • I løbet af sommeren udgives også 3 koncert dvd´er. ”Råt og Vådt”, ”Og ravnene skrige ved Karup å” samt “Storyteller i Det Kongelige teater”. Alle sættes til salg på bandets webshop.
  • På Smukfest er Lars med i 40 års jubilæumskoncerten og hele skoven, over 30000 mennesker, synger ”Kald det Kærlighed”. Hele koncerten vises på DR1.
    Dagen efter på Smuk, den 8. august, går alt op i en højere enhed for bandet, og heldigvis bliver hele koncerten optaget. Shaka kommer forbi og gir en omgang country tomgang med et hæsblæsende Lilholtband, 29 år efter bandet første gang spillede på Skanderborg festival.
    Albummet “Lars Lilholt Band – live på Smukfest” udkommer 29. november. Som cd, dobbelt vinyl og på samtlige streamingtjenester. Hele koncerten er samtidig et vue ud over sange fra hele bandets levetid. Fra “Fandens Fiol” fra debut solo albummet fra 1982 over “Den hvide Dværg” fra 2001 og op til Gedden og Roskildesangen fra 2018.
    Livealbummet præsenteres dagen før release i både Go´morgen og go´aften Danmark på TV2.
  • Juleaften slutter Lars året af med at spille ”Julenat i Bethlehem” ved DR1s julegudstjeneste.

2018

   

”Drømmefanger” udkommer.
  • Albummet ”Drømmefanger” udkommer i maj. Et folk album i stil med ”Amulet”. Født i Studio Comunale i Skanderborg. Et band i topform, og der er vokal gæsteoptræden af Oh Land og Johnny Madsen. Et enkelt nummer, ”Første gang på Roskilde”, produceres af Shaka Loveless. Roskilde-sangen spilles i TV2 Go’ morgen Danmark lige efter release.
  • Lars tager til Kbh, Odense, Aalborg og Horsens og præsenterer Drømmefanger for udsolgte huse. ”Drømmefanger” præsenteres også på Fanø, og bagefter indspilles en video med Johnny Madsen til ”Geddens Tænder”.
  • Sommerturen landet rundt bliver en tour de force med en genfødt forsanger i front, der efter sin rygoperation igen er 100 % fit for fight. ”Geddens Tænder” bliver et hit på scenen.
  • Mads Kjøller er igen med på fløjte, drejelire og sækkepibe. Maria Malmø afløser Anne Rørbæk og bliver Lærke Lilholts makker på kor. Tom, Gert, Kristian og Eddi spiller tæt. Og sommeren er ideel til udendørs koncerter. Varm, lang og tør.
  • På DR1 vises i programmet ”Gejst” billeder fra den store koncert i Tivoli Friheden Aarhus med 11.500 tilskuere. Kun L.O.C. har samlet flere til Fed Fredag i Friheden.
  • Kort før sommerturen slutter meddeler bassisten Tom Bilde at han stopper og vil geare ned. Så bandet må noget rystede tage afsted på 2 mdrs storyteller tur som kvartet, hvor man skiftes til at spille bas. Ind imellem støder Mads Kjøller til og drysser tryllestøv med sine fløjter.
  • Holdet finder sig selv og spiller bedre og bedre, og turen kulminerer efter 35 jobs med en blændende koncert i et udsolgt Kgl. Teater i København 25 november.
  • Ved audition finder bandet en ny bassist, Anders Bækgaard. Han får debut ved årets sidste job. En årsafslutning i Silkeborg IF på Jysk Park. Alle glæder sig nu til 2019.

2017

   

Udsolgte Storyteller-koncerter, sommertur med rygproblemer og nye sange på vej.
  • Året starter med en udsolgt Storyteller-tur landet rundt til 20 musiksteder. Det faste hold er med: Gert, Eddi, Kristian og Tom.
    Lars medvirker desuden i de tre mindekoncerter for Leonard Cohen, ”På danske læber”. Øvrige medvirkende er bl.a. Oh Land og Bisse. Koncerterne foregår i Store Vega og Aarhus musikhus. Lars synger ”Bird on a wire” på dansk.
  • Sommerturen giver debut til Mads Kjøller-Henningsen, en fantastisk fløjte-, sækkepibe- og drejelirespiller. Korene er igen lagt i Anne Rørbæk og Lærke Lilholts varetægt.
    Turen 2017 bliver dog en broget affære, da Lars allerede på Jelling festival i maj rammes af rygproblemer. Han må til sidst gennemføre koncerterne på krykker, og de sidste tre koncerter på turen i Odense, Køge og Silkeborg må aflyses, mens Lars ryger direkte på operationsbordet.
  • Efter tre måneders intens genoptræning går han i DR’s aftenshow 1. dec og fortæller om operationen og spiller en ny sang til det nye album bandet leger med i december.

2016

   

Anmelderroste koncerter: Storyteller tur med det faste hold og duotur med Shaka Loveless.
  • I februar-marts en udsolgt akustisk Storyteller tur rundt til 20 byer. Med på turen er hele det faste hold Kristian, Eddi, Gert og Tom.
    Femstjernede koncertanmeldelse i Gaffa: ”Det var ganske enkelt fremragende – stor sangskrivning, sprudlende spillemandskunst og horisontudvidende historiefortælling.”
  • Sommeren er på 31 koncerter, og holdet er udvidet med Marika Thingaard på fløjte og klarinet og korpigerne Anne Rørbæk Olesen og Lærke Lilholt. Koncerten i Horsens sendes ubeskåret på DK4. Et brag af en koncert i en tropisk regnstorm. En af højdepunkterne bliver koncerten på bøgescenen på Smukfest, samt en morsom morgenseance på TV2 hvor Tom, Eddi og Lars spiller ”Fields of gold” af Sting.
  • Året slutter med en duotur med Lars & Shaka Loveless. Der spilles udsolgte kirkekoncerter i landets største byer i november, og også her høstes der femstjernede anmeldelser i Gaffa. Parret Lilholt & Loveless bliver hovednavn i TV2 store juleshow.
  • Lars medvirker i bøgerne Bo Østlunds ”Modne mænd”, ”Det vildeste måltid”, ”Min barndom i 60erne” og Jens Rømers ”Mit liv med vin og musik”.

2015

   

”Amulet” og Toppen af Poppen.
  • Året starter med en udsendelse på TVNord med tre generationer Lilholt. Lars, datteren Lærke Lilholt samt far Per Lilholt på 91 år.
  • Eddi Jarl erstatter Klaus Thrane som ny trommeslager i Lars Lilholt Band på den 21 koncerter lange sommertur landet rundt. Pia Trøjgaard er atter med som kor og Marika Thingaard som saxofonist.
  • Lars medvirker i TV2 programmet Toppen af poppen sammen med Oh Land, Stine Bramsen, Shaka Loveless, Isam B, Mattias Kolstrup og Sebastian. Det bliver en kæmpe seersucces.
  • ”Amulet” udkommer, det bedst anmeldte Lilholt-album i mange år. Ekstrabladets Thomas Treo: ”Spillemandens velklingende nye album ”Amulet” vibrerer af ungdommelig virkelyst”. BTs Henning Høgh: ”Rigtig musik med rigtige mennesker. Fem stjerner – Lars Lilholt I topform.” I Politiken jubler Kim Skotte: ”Lilholt rammer sit eget toppunkt flere gange.”

2014

   

DVD og bogen “Prøv og hør”.
  • I foråret udkommer dvd´en ”De lyse nætters orkester #2 & #3″ med 2012-koncerten med CPH Drummers og Jubilæums-koncerten 2013. DVD´en går ind som nr 1.
  • Lars Lilholt band (Lars, Gert, Tom, Kristian og Klaus) rejser landet rundt i løbet af sommeren. Marika Thingaard Andersen er for første gang med som klarinetist og saxofonist – operasangeren Laura Flensted og Pia Trøjgaard er på kor.
  • Tre uger i efteråret rejser Kristian Fogh og Lars Lilholt landet rundt på en duotur.
  • I november udkommer bogen “Prøv og hør” – en samtalebog mellem Lars og den klassiske komponist Karl Aage Rasmussen. De optræder sammen på Bogforum.

2013

   

Jubilæums år med stor turné landet rundt.
  • 2013 er det store jubilæumsår. Lars Lilholt fylder 60 og fejrer 40 som rejsende musiker.Lars Lilholt Band fylder 30 år.
  • Den 35 job store jubilæumstur har medbragt 4 kvindelige solister. Simona Abdallah på percussion, operasangeren Laura Flensted og Pia Trøjgaard som kor og solister. Fløjtenisten Tine Lilholt har sagt ja til endnu en tur i manegen og gensynet med band og publikum er hjerteligt.Turen byder bl.a på to velbesøgte koncerter i Ledreborg slotspark med DRs Underholdningsorkester og et vildt rock-cruise med Oslo båden.
  • I september udkommer jubilæumsboxen Manifest med Lilholt musik fra 4 årtier og et par nye sange med overraskende samarbejder med Peter Sommer og Christian Hjelm.
  • Kristian Fogh og Lars tager på en tre ugers Manifest duotur efter udgivelsen. I DRs koncertsal dukker Christian Hjelm op. Tom og Klaus spiller teater, derefter kunne hele bandet ikke samles.

2012

   

Nytårskoncerter med DR’s underholdningsorkester og nyt album.
  • Året starter med en lang række nytårskoncerter med Lars Lilholt Band og Danmarks Radios underholdningsorkester dirigeret af David Firman.
  • Bandet udgiver en flot musikvideo om slaget ved Dybbøl 1864 i samarbejde med STV.
  • Sommerturens gæster er Copenhagen Drummers, og koncerten i Odense optages til DVD.
  • I efteråret kommer albummet “Stilheden bag støjen”, der hurtigt sælger til Guld. Den nye cd præsenteres på en akustisk tur med Lars, Gert, Eskild og Kristian. Denne akustiske tur bliver den sidste med Eskild Dohn der forlader bandet kort efter jul.

2011

   

Lars synger for H.M. Dronningen på Hjelen, ny pianist og turné med CPH Drummers.
  • Orkestret udgiver smuk musikvideo om Hjejlens 150 års jubilæum som dampskib på Gudenåen. Lars synger sangen for dronning Margrethe på Hjejlen.
  • Pianisten HC Röder forlader Lilholtband og erstattes af Kristian Fogh, der lynhurtigt finder sin plads i bandet, og Lars Lilholt Band anno 2011 består af Gert Vincent, Eskild Dohn, Klaus Thrane, Tom Bilde, Kristian Fogh og Lars Lilholt. Det nye hold rystes sammen ved en koncert i Fuengirola, Málaga.
  • Under produktionsøvningen senere på Vejle Musikteater dør bandets ældste roadie Jakob Døssing. Hele holdet må sørgmodige tage til Svendborg og spille “For at tænde lys” ved Jakobs kiste. Jakob var ansat som bandets allerførste roadie i 1984.
  • Stor turné hele sommeren med Copenhagen Drummers, vinderne af DRs talent 2010 som specielle gæster. En forrygende syntese af trommedrengene og Lilholt band trækker fulde huse.

2010

   

Turné med Dalton og selvbiografien ”Drømme og Dæmoner”.
  • Fra februar til august er Lars Lilholt på turné med Dalton sammen med Johnny Madsen og Allan Olsen, superguitaristen Knud Møller, HC Röder og bassisten Nikolaj Land. Det bliver til 50 dalton koncerter landet rundt.
  • Lars Lilholt band spiller 10 eksklusive koncerter, hvor Tine Lilholt er med som special gæst på fløjten.
  • I september udkommer Lars’ selvbiografi “Drømme og Dæmoner” til vældige anmeldelser, og den ender med at blive trykt i 5 oplag, hvilket er uhørt for en musikerbiografi. Lars har ikke haft ghostwriter men har skrevet bogen selv, hvilket giver den en helt speciel tone. På bogmessen i Forum får Karen Thisted salen til at synge “Kald det kærlighed” som slutning på hendes interview med Lars.
  • Udgivelsen af “Drømme og dæmoner” opfølges af en lille solotur til udvalgte steder i landet.
  • Sidst på året udkommer desuden Dalton live cd og dvd ”Dalton var her”.

2009

 

Nyt Dalton album.
  • Lilholtband turnehold 2009 er Eskild, Gert, Tom, HC, Klaus og Lars.Gert og Eskild hamrer på elguitarerne, mens HC bløder op med sit Hammondorgel.
  • Lars er i studiet ind i mellem med Allan Olsen, Johnny Madsen og Billy Cross.Et nyt Dalton album ”tyve-ti” ser dagens lys i efteråret og sælger hurtigt de utrolige 75.000 eksemplarer. Til svingende anmeldelser men publikum er glade for trioens genforening efter 17 års pause

2008

  

”Smukkere med tiden” og ”Jokerne”.
  • I starten af februar udkommer albummet ”Smukkere med tiden” produceret af Moh Denebi, Jacob Groth og Nikolaj Nørlund. Anmeldelserne er blandede – fra 6 stjerner i BT til 2 stjerner i Ekstrabladet – men allerede efter en uge har albummet solgt til guld.”Smukkere med tiden” får tre uger som nr. 1 på Top40.”Victoria” og ”Jeg bliver smukkere med tiden” bliver nye slagkraftige sange på årets sommerturné.
  • Den 45 job lange tur slutter med to midnatskoncerter i det magiske Spejltelt på Bispetorv ved siden af den gamle domkirke. Koncerterne startede, når tårnuret slog 24 slag og sluttede kl. 02.30. Natteravnene oplevede nogle koncerter, hvor tilfældet fik hovedrollen. Scenen blev domineret af et gigantisk lykkehjul og en dæmonisk lykkehjulssvinger. Som et sæt spillekort har 52 kort og nogle jokere, var der 52 Lilholtsange og en række usandsynlige jokere på lykkehjulet. Orkestret måtte ud på gyngende grund og uden protest spille den sang, tilfældigheden bestemte. Koncerterne var kommet i stand som følge at et væddemål mellem festugechef Jens Folmer Jepsen og Lars Lilholt. Natteravnskoncerterne ’På gyngende grund’ fik fem stjerner i Århus Stiftstidende, og avisen kaldte dem et festugehøjdepunkt. De såkaldte jokere var ikke Lilholtsange, men numre af blandt andre Rolling Stones, Bob Dylan, JohnLennon og Bob Marley gendigtet til dansk. Disse sange blev indspillet og udgivet på CDen “Jokerne” i november måned.

2007

 

Lars Lilholt i Det Kongelige Teater med sangen ”Hvidsten kro”.
  • Året starter med nogle store Storytellerkoncerter bl.a. i Aarhus musikhus. Til disse koncerter medvirker både Rasmus Lyberth og Lærke Lilholt.
  • Sommerturen bliver første turne i 23 år uden Tine. Fløjten har været et centralt element i bandets lyd, og Lars Lilholt og Gert Vincent er nu de eneste tilbageværende medlemmer fra bandets oprindelige konstellation. Lilholtband turnéhold 2007 bliver Eskild Dohn, Gert Vincent, Tom Bilde, HC Röder, Klaus Thrane og Lars Lilholt. Den langt mest rockede inkarnation af Lilholt med 2 elguitarer og HC på hammondorgel.
  • Lars Lilholt spiller i det Kongelige Teater sangen ”Hvidsten kro” ved Nationalmuseets 200 års jubilæum.

2006

  

”Storyteller #1” udkommer.
  • Turneen sommeren 2006 bliver den sidste med Tine Lilholt som fast medlem af orkestret.H. C. Röder og Eskild Dohn finder deres pladser i bandet, og til koncerterne sommeren over anvender orkesteret nu en helt ny scenografi med avanceret lysdesign.
  • I efteråret starter optagelserne til albummet og dvd’en “Storyteller 1”. Horsens Ny Teater lægger hus til, og på to koncertaftner bliver 40 stille og meget nærværende Lilholt-sange indspillet foran et live-publikum.
  • Storyteller #1 udkommer op mod jul. Lars er i centrum som fortælleren. Bandet lægger diskret musik til i en flot kulisse skabt til lejligheden af scenografen Poul Plejdrup.

2005

   

Kristian Lilholt forlader orkestret.
  • DVD´en “De lyse nætters orkester“ har i februar premiere i Aarhus biografen Øst for Paradis. I dagene op til premieren har keyboardspiller Kristian Lilholt valgt at forlade orkestret. Bandet mister dermed en af de bærende kræfter, som har bidraget væsentligt til orkesterets udvikling. Kristian bliver til sommerturneen erstattet af keyboardspilleren HC Röder og multiinstrumentalisten Eskild Dohn. Og nye muligheder åbner sig. Eskild spiller både saxofon og trompet udover diverse strengeinstrumenter.
  • I april øver orkestret på Ballen Badehotel på Samsø og afslutter med åbne koncerter på café Ofelia. Derefter øvning på Horsens ny teater for at finde sig selv igen. Sommerturen er på 50 koncerter, landet rundt fra Læsø over Meilgaard, til Ærø, Bornholm, Smukfest og sluttende med en stor koncert i den lille vestjyske by Strallev, hvis indbyggertal bliver fordoblet den aften.
  • I løbet af efteråret spiller Lars duokoncerter med Eskild Dohn.
  • Jakob Wolfs bog “Hvor kommer sangene fra? … i Lars Lilholts univers?“ udkommer. Sangene er i flg. Wolf en folkelig fornyelse af en traditionel musikalsk verdensanskuelse: Bag alle tings forskellighed findes der en musikalsk enhed.

2004

   

”De instrumentale” og ”Den 7. dag”.
  • I starten af året er bandet aktuelt med et utraditionelt album, som kun indeholder instrumental musik. “De instrumentale” er en samling af 16 numre, hvor det ældste går helt tilbage til Lars Lilholts tid med Kræn Bysteds. Samtidig modtager Lars Lilholt priser fra Danish music awards som årets sangskriver og for sidste års album “Nefertiti”.
  • Sommerturen bliver den sidste i bandets længste konstellation, der har kørt siden 1990.13 turneer (1993 var Dalton-år) har Tine Lilholt (fløjte / harpe), Kristian Lilholt (keyboards – guitar), Gert Vincent (guitar), Klaus Thrane (trommer), Tom Bilde (bas) og Lars Lilholt (sang, violin, guitar) spillet sammen.
  • I oktober er der premiere på Buttadeo, en teaterforestilling på det nye Silkeborg musikhus. Lars har skrevet al musik, der orkestreres af Jacob Groth. Dronningen er til stede ved premieren.
  • Albummet “Den 7. dag” udkommer i november, ikke til de bedste anmeldelser, men gendigtningen af den gamle Kinks klassiker “Klovnen er død” får fast plads i sætlisterne i årene efter.I forbindelse med release spiller bandet koncerter på alle p4 radiostationer i landet.

2003

   

Solid 1. plads til ”Nefertiti” på Danmarks officielle hitliste.
  • Albummet “Nefertiti” udkommer i marts og ryger direkte ind på en solid 1. plads på Danmarks officielle hitliste. Lars Lilholt Band viser endnu engang, at det favner vidt i både stil og genre. På det nye album er den klassiske rocklyd blandet med et virvar af andre instrumenter som fløjte, banjo, mandolin, harpe, mandola, drejelire, hammerdulcimer, bratsch og violin. Salget af “Nefertiti” udløser en guld-plade.
  • Sommerturen 2003 bliver på 55 koncerter og slutter af på skråen i Aalborg, der fejrer 20 års jubilæum – det medvirker bandet i ved at spille en kopi af den koncert, de spillede på skråen i 1983. Bandet er på toppen og spiller for ca 250.000 mennesker i løbet af sommeren med dobbelte udendørskoncerter i Skovdale Aalborg og den Fynske Landsby.

2002

 

Rasmus Lyberth med på sommerturnéen.
  • Bandet samarbejder med Rasmus Lyberth, og i foråret udkommer singlen “Når glæden stråler.” Rasmus Lyberth deltager også på sommerens 47 koncerter. Minderige er de tre dage i Skovdalen Aalborg, hvor Poul Dissing og sønner varmer op, og en kæmpejam udspiller sig sidste aften.
  • I efteråret har Lars Lilholt en stribe nye personlige sange klar til indspilning. Han påtager selv opgaven at producere bandets kommende album i samarbejde med Run-Rigs lydtekniker Kristian Gislason. Albummet bliver navngivet efter den gådefulde ægyptiske dronning “Nefertiti”.

2001

   

50.000 eksemplarer af “Gloria” solgt på 3 dage.
  • I februar udkommer albummet ”Gloria.” Salget går forrygende, og efter 3 dage er der solgt over 50.000 eksemplarer! Med ”Gloria” cementerer Lars Lilholt Band sin position som en af dansk musiks absolutte sværvægtere.
  • Turneforberedelser først på bokseren Bruno Bentzons værtshus i Skagen og derefter i tre uger på Silkeborg højskole.
  • Turnéen har Rasmus Lyberth, der medvirker på Gloria, som gæst, trækker et rekordstort publikum. Gloriaturen er på 55 koncerter, hvor en af de største successeer er på Shackenborg slot i Møgeltønder foran Prins Joakim og prinsesse Alexandra. Sidstnævntes favorit er sangen Gloria.
  • Sidst på året kan pladeselskabet overrække bandet dobbelt platin for et salg på over 100.000 cd’ere. Den hvide dværg bliver et nyt hit i sætlisten.

2000

  

Stor turné med 50 koncerter rundt i landet.
  • Det er utroligt, at lars Lilholt band endnu engang uden nogen udgivelse i ryggen i løbet af sommeren kan spille en turné på over 50 store koncerter rundt i landet. På turen er inkluderet et par koncerter i Luxembourg og Bruxelles.
  • Om efteråret går bandet i studiet og indspiller sangene der bliver til albummet Gloria. Det foregår i Gnagses gamle Feed Back studier i Aarhus. Der indskrives en sækkepibespiller fra Skotland, Bombardespiller fra Bretagne, en strygekvartet under ledelse af svenskeren Jan Edlund og endelig synger grønlænderen Rasmus Lyberth en ørn ind over sangen “Bag Kuala Lumpurs smil”. Indspilningerne mangler reel styring og er meget kaotiske, kollektive og opslidende, men hen under jul er man endelig i mål, og pladeselskabet ånder lettet op.

1999

  

Meningsmåling: ”Kald det kærlighed” den næstbedste danske popsang i det 20. århundrede.
  • Årets sommertur er på 55 koncerter landet rundt. Starter 4. maj på Kalø Landbrugs og sprogskole og slutter 10. september i Hundested hallen. Koncerten i Aarhus på Tangkrogen samler 8000 mennesker. På sommerturnéen spiller bandet hver aften nye sange som en del af forberedelserne til et kommende album ”Gloria.”.
  • På Bornholm i Snogebæk havn med udsigt fra scenen direkte til Nexø spiller bandet for 5000 mennesker og lægger ud med “I en sommernat” i den helt stille aften ved Østersøen.
  • En meningsmåling foretaget af Sonar og Jyllandsposten viser, at danskerne regner ”Kald det kærlighed” for den næstbedste danske popsang i det 20. århundrede.

1998

   

”Gi’ det blå tilbage.” udkommer og følges op af 60 koncerter!
  • I starten af året udkommer dobbelt-CD’en ”Gi’ det blå tilbage.” Udover en del live-numre indeholder albummet genindspilninger af det bedste materiale fra perioden 1983 til 1997.
  • Pladeudgivelsen følges op af ikke mindre end 60 koncerter! Bøgescenen på Skanderborg festival væltes i august. Da året går på hæld, står det klart: ”Gi’ det blå tilbage” er årets mest solgte album, og bandet modtager firdobbelt platin for over 300.000 solgte eksemplarer!
  • I løbet af foråret producerer og indspiller Lars derudover en instrumental folkemusik plade ”Next stop Svabonius” med sin far Per. Numrene er dansk folkelig instrumentalmusik fra 1699-1760 og bl.a Lilholtband, Rasmus Storm, Knud Møller, Souvenirs, Poul Lendal, Harald Haugaard og drejelirevirtuosen Ricardo Delfino medvirker. CDen foræres væk som julegave til abonnenterne på bladet Dansk Folkemusik.

1997

   

Albummet ”Masai” og ryger direkte ind som nummer 1.
  • Albummet ”Masai” udkommer 14. marts på Lars` 44 års fødselsdag og ryger direkte ind som nummer 1 på Danmarks officielle hitliste. ”Masai” udløser dobbelt platin og bliver den mest solgte dansksprogede CD’er dette år.
  • Sommerturen er på 59 koncerter. Mejlgaard koncerten i Juli er ved at etablere sig om en hel stor Lilholt tradition. Efter koncerten i Elling Lyng forulykker et lille fly under starten med fire fra bandets crew ombord. Helt utroligt kommer ingen alvorligt til skade, og dagens koncerter i Varde og på Bornholm gennemføres, men siden denne dag har bandet ikke benyttet sig af små fly.
  • ”Café Måneskin”, “Hvor går vi hen, når vi går”, ”Mikkel han var død” bliver nye hits i sætlisten.

1996

   

Koncert på Rådhuspladsen i København med 40.000 tilskuere!
  • 28. juni spiller bandet en legendarisk koncert på Rådhuspladsen i København med 40.000 tilskuere!. Bandet gennemfører i løbet af sommeren i alt 51 koncerter.
  • Der udgives en cd “Lars Lilholt Band i Norge”, men det bliver desværre ingen succes. Der spilles et par job i Oslo, TV med Sissel Kyrkjebø, og Lars optræder på video med Bjørn Afzelius og Aage Aleksandersen i nummeret “Lys og varme”.
  • I efteråret går Lars Lilholt Band igen i studiet for at optage et nyt album (”Masai”). Denne gang er Jens Rugsted producer. Optagelserne foregår igen i de legendariske Puk studier, hvor Elton John også har været. Masai bliver under Rugsteds stramme styring en af bandets mest vellykkede og vellydende plader.
  • Til jul udkommer Bertill Nordahls bog ”Lilholt- bogen om Lars Lilholt Band”. Den bliver snart udsolgt og kan i dag kun fås antikvarisk. Nordahl gennemgår systematisk bandets historie og medlemmerne fra starten i 1983 til 1996.

1995

  

Sangene ”Hvidsten kro” og ”Onkel Christian” bliver kæmpehit.
  • I slipstrømmen af de to succesfulde udgivelser i 1994 fortsætter turnéen. Det bliver til i alt 53 koncerter rundt i Danmark. Koncerterne i Karup, Jellingfestival, Nibe festival og på Mejlgaard Slot er ved at blive etableret som gigantiske publikumssucceser.
  • Sangen om Hvidsten kro bliver et kæmpehit. Det samme gør sangen om Onkel Christian, hvis Åh Åh stykket snart høres på adskillige danske fodboldstadions til kampe i den forholdsvis nyetablerede Superliga.
  • I løbet af sommeren går bandet i Pukstudierne og genindspiller 14 af de gamle sange under ledelse af en norsk producer til udgivelse i Norge. Alle indspilningerne ender et par år senere på megasuccesen ”Gi det blå tilbage”.

1994

   

”Kong Pukkelrygs Land” og ”Et ekko af sommer”.
  • I løbet af vintermånederne indspiller bandet albummet ”Kong Pukkelrygs Land.” Det foregår i Nørgaard studiet i Virklund ved Silkeborg, og pladen mixes i februar i Feed Back studierne i Aarhus. Tre af sangene ”Men aldrig som før ( i kong Pukkelrygs land)”, ”Hvidsten kro” og ”Onkel Christian” kommer til at leve i bandets sætlister en menneskealder frem. For første gang bidrager Kristian Lilholt til et album med tre melodier til tre af Lars`tekster. Lars Lilholt, Tom Bilde og Kristian Lilholt producerer pladen i fællesskab.
  • ”Kong Pukkelrygs Land” har release 21. februar og bliver såvel en anmelder- som en publikumssucces. Den sælger over 110.000 eksemplarer. Lars fortæller i begge TV-aviser sammen med Gerda Fiil detaljer omkring sangen om Hvidsten gruppen.
  • Under den 81 jobs lange Danmarksturne turné bliver ”Et ekko af sommer” optaget – et live-album, som kommer til at sælge over 70.000 eksemplarer! “Onkel Christian” bliver årets helt store synge-med-sang.

1993

   

Opsamlingsalbummet ”Kald det kærlighed” og legendarisk Dalton-tur.
  • Dalton tur landet rundt. Den mest legendariske rockturne i Danmark nogensinde. Allan Olsen, Johnny Madsen og Lars Lilholt med Knud Møller på guitar, Henrik From på trommer, Olle Nyberg fra Bjørn Afzelius orkester samt bassisten Georg Olesen fra TV2 ( senere erstattet af Tom Bilde) rejser landet rundt. Der er nærmest mediehysteri i Danmark, og turen udarter sig til en lang fest, og da boet skal gøres op er der ingen penge tilbage. Alt er frådset op. Der skal gå 17 år inden Dalton rider på tur igen. Det hele beskrives ned til mindste detalje mange år senere i bogen “Vi var jo aldrig helt ædru” af Dennis Drejer.
  • Lars Lilholt Band samles igen i november 1993 og tager på en 10-dages turné på mindre steder for at afprøve en større mængde nyt materiale. 12 sange bliver udvalgt til bandets kommende album ”Kong Pukkelrygs Land”.
  • I oktober udkommer opsamlingsalbummet ”Kald det kærlighed”.

1992

   

Det første Dalton-album bliver til.
  • Bandet spiller 52 koncerter som efterslippet af ”Med Natten mod Vest”. Ofelia er blevet det helt store hit. Turen medfører bandets anden tur til Færøerne og en fantastisk koncert i Nordens hus i Thorshavn.
  • Den 26. juni skal bandet spille på Skagen festival. Samme tid som EM finalen i fodbold mod Tyskland. Bandet strejker og nægter at gå på scenen. De skal se fodbold. Efter finalesejren spiller de til langt ud på natten i Skagenshallen og senere til den euforiske folkefest på havnen. Lars findes næste morgen nøgen lykkeligt sovende på trappestenen til Klaus Thranes forældres hus i Skagen, indhyllet i et Dannebrog og med hovedet på en tyk Jyllandspost.
  • Resten af sommeren er euforisk og især koncerten på Midfyns festival er utrolig. Stikket trækkes den 26. september i Holstebro, og bandet går ind til et års pause. Velfortjent og nødvendigt da Lars går direkte i Feed Back studierne med Allan Olsen og Johnny Madsen og Billy Cross for at indspille det første Dalton album. Et album og en efterfølgende turne der skal blive legendarisk.

1991

   

”Med natten mod vest” udkommer, og over 80 koncerter i løbet af året!
  • I januar til april indspilles pladen, der bliver til ”Med natten mod vest”. Pladen produceres af Billy Cross. Lars og og den nye bassist Tom Bilde er co producere, og det er dem, der får projektet til at glide. Pladen indspilles i Silkeborg og Malmø og mixes i Werner studierne i Kbhvn. Release er sidst på sommeren. ”Ofelia” er hittet, og den lever i bandets sætlister sammen med ”Liv efter Liv” mange år frem.
  • Bandet spiller over 80 koncerter i løbet af hele året startende på Silkeborg Højskole 30. april og sluttende i Ridehuset i Aarhus med dobbeltkoncerter den 7. og 8. December. En uge i starten af august spilles tre koncerter i Grønland. Da bandet på hjemturen står af flyveren i Tirstrup venter aviserne i ankomsthallen fordi ”Med natten mod vest” efter en uge allerede får sølv. Den bliver senere til en guldplade.
  • Ved koncerten 31. august i Indelukket i Silkeborg prøver Lilholt Band for første gang at gå nr. 1 på Radioens Top Tyve. Der er stor fest under træerne bag scenen efter koncerten. 1991 er et utroligt år for Lars, Tine, Kristian, Gert, Klaus og Tom samt deres efterhånden store crew.

1990

   

Sangen ”Kald det kærlighed” bliver et kæmpe hit, og bandet får ny bassist.
  • I februar er der tur med Dalton som trio. Desuden spiller Lars en del koncerter med Rasmus Storm og en del solokoncerter. På Skagen og Tønderfestival spiller Lars sammen med harmonikaspilleren Øyvind Ougaard nogle fantastiske koncerter. En af disse overværes af legenden Pete Seeger, der roser duoen til skyerne. Samtidig er der er uro i Lars Lilholt Band. Opløsningstendenser!! De enkelte medlemmer er så småt begyndt på andre projekter, da pladeselskabet foreslår en live-udgivelse.
  • Live-albummet ”Kontakt” udkommer, og bliver bandets hidtil største sællert. Sangen ”Kald det kærlighed” i en liveoptagelse fra Midtfyns festival bliver nu et kæmpe hit. Et af de største i Danmarkshistorien. Kontakt er mixet af Kristian Lilholt og bliver det bedst sælgende livealbum i DK i mange år. Det er første gang Lilholtband sælger over 100.000 eksemplare.
  • Efter en omrokering i bandet – bassisten Tommy Kejser overlader bassen til Tom Bilde og bliver i stedet manager – lykkes det at redde bandet fra at blive opløst, og Tom Bilde bringer ny forfriskende energi ind i det 7 år gamle orkester.I halen på megasuccesen med “Kontakt” turnerer bandet i september og oktober og spiller 35 koncerter.

1989

  

Albummet ”En gang drog vi ud … ” udkommer, og de første musikvideoer bliver produceret.
  • Med Nils Torp på sidelinjen blomstrer Lars Lilholts kreativitet. En ny række sange bliver hurtigt klar, og indspillet af bandet i Dreamlandstudiet i Nibe. Sangene udkommer i april under titlen ”Engang drog vi ud for at slå tiden ihjel.”
  • Tine Lilholt og Lars tager til Tunesien for at optage deres første musikvideoer i det berømte Star Wars landskaber på kanten af Sahara.
  • Albummet ”En gang drog vi ud for at slå tiden ihjel” udkommer, og selv om musikvideoerne får en kølig modtagelse, er anmelderne begejstrede for den ”syrede” tilgang til produktionerne. Rent kommercielt bliver pladen ikke så stor en succes som den foregående, men nogle af sange lever den dag i dag i sætlisterne. Det gælder f.eks ”Høstfesten”, ”Alt hvad jeg er”, ”For at tænde lys” og ”Gi det blå tilbage”.
  • Bandets turné starter den 25. april i Silkeborg og slutter efter 54 koncerter i Aarhus den 30. September i Stakladen. Og bandet er ved at køre træt efter mange års heftig turneren. Forinden har Lars i februar været på tur med Rasmus Storm og i marts på en 14 dages solotur. I november er Lars på duotur med Øyvind Ougaard, og natten mellem den 9 og 10. November ligger de måbende på hotel Axelhus i Kolding og ser på CNN, hvordan muren i Berlin bliver væltet.

1988

  

Orkestret får deres første sølvplade.
  • Hele januar arbejder bandet i Dreamland studierne i Nibe med at indspille et nyt album. Produceren er Nils Torp, der har spillet i Kliche og senere starter Souvenirs med Sofie Bonde.
  • I starten af marts udkommer albummet, der bliver døbt ”I en sommernat.” Turnéen øves op på Hadsten højskole, og der lægges ud, efter en lille koncert i Hadsten, med den stort opreklamerede tur med Det Danske Rocktog til festivallen i Bourges i Frankrig. Ombord på specialtoget er udover mange journalister og en masse publikummer orkestrene TV2, Lilholtband, Miss B. Heaven samt Lars H.U.G. og Bo Stief med deres respektive bands. Det bliver en herlig firdagestur og på hjemvejen omkring stationen i Padborg hører vi at ”I en sommernat ligger nr 8 på Top Tyve.” Toget bryder ud i jubel. Det er allerførste gang Lilholt er på en hitliste. Og koncerten i Bourges er også den første med orkestrets nye trommeslager Klaus Thrane, der skal ende med at sidde bag tønderne helt frem til 2014. Turneen bliver på 54 koncerter sluttende i Ringkøbing den 1. Oktober. De sange fra ”I en sommernat” der kommer til at leve tre årtier frem i sætlisterne er ”Dansen går” og ”Når båden lagde til”.
  • Orkestret får deres første sølvplade overrakt ved en fest i den gamle by i Aarhus ved turneafslutning.

1987

 

Mange live aktiviteter: Lilholt Band, Rasmus Storm og Dalton.
  • Den skotske folkesanger Alex Campbell, der har været mentor for Dalton, dør, og Lars og Allan Olsen er med til bisættelsen i Møgeltønder. Præsten taler over Prædikeners bog kap. 3 vers 1 til 9, og Lars inspireres til sangen ”For at tænde lys” der ender på ”Engang drog vi ud”-pladen i ’89.
  • 1987 blir året med utallige live aktiviteter. Lilholt Band spiller 50 jobs fordelt over slutfebruar til det sidste job i Hornehallen den 14. november. Men i startfebruar er Lars på tur med Rasmus Storm til Nordsverige, nærmere bestemt Umeå. Og sidst i marts på 14 dages tur med Dalton til listige steder bl.a en koncert i Maribo på kroen til den formidable entre på 10 kr. Dernæst midt i april på en uges solotur startende på musikværtshuset Von Hatten i Randers. Lilholtband vælter i maj de hotte folkemusikfestivaller i Tarm og Brædstrup sammen med skotske Run Rig, og sidst i juni det store telt på Midtfyns festival hvor bandet er blevet kult. Bandet er på tur til Færøerne og en del af jobbet er at spille på skibet Norrøna fra Smyril line. Den første koncert foregår lige efter Shetlandsøerne i en storm der forårsager, at Lars mister en halv fortand af en svajende mikrofon. Hele uge 39 er Lars på skoleturne med det Aalborgensiske folkband Ar-Folk.
  • Arbejdet med et nyt Lilholtalbum begynder sidst på året, pladen ender med at døbes ”I en sommernat”. Sammen med producer Niels Torp får bandet igen ændret musikken, og denne gang bliver der plads til den elektriske guitar. Gert Vincent står af tønderne og får jobbet som el-guitarist, og Klaus Thrane bliver ny mand på trommer. Bandets udtryk udvikler sig og bliver større.

1986

   

Albummet ”Portland” udkommer.
  • I januar er bandet i Sweet Silence studierne på Amager. Produceren er Finn Olafsson der kæler for lyden og herser med orkestret for at tøjle den vilde folk-live lyd, de har levet af de sidste tre år. Bandet arbejder om dagen i studiet. Om natten overtages lokalerne af amerikanerne Metallica, der er i gang med ”Masters of Puppets”. Vagtskiftet sker med et slag bordfodbold mellem orkestrene. Pladen der døbes ”Portland” efter cementfabrikken i Lilholternes barndomsby Aalborg får blandede modtagelse. ”Som at sætte sig mellem to stole”, skriver Aalborg Stiftstidende om forsøget med at få mere pop ind i bandets folkagtige sound. Dette gælder især den nye sang ”Kald det kærlighed”. Sangen der fire år senere skal blive et megahit i Danmark starter med at være på side 2 af lp-pladen. Et par andre sange fra ”Portland” der lever 30 år frem er ”Kun én jord” og ”Jeg vil være stjerne”. Eneste studiemusiker ud over bandet selv er ex-Kliche keyboardmanden Nils Torp.
  • Dagen efter sin 33 års fødselsdag den 14. marts tager Lars på 14 dages akustisk turné i Bretagne med Kristian Lilholt og Jens Rømer.
  • Lars Lilholt Band spiller 50 koncerter landet over fra april til november. Skagen festivallen sidst i juni væltes. Sidst på sommeren er Lars på 14 dages turne som duo med Allan Olsen rundt til samtlige Dansk Folkeferiecentre i Danmark. Først på året spiller Dalton desuden et par koncerter. Jens Ove Friis fra Polygram tilbyder i efteråret bandet en kontrakt på fire fremtidige plader og bliver Lars Lilholt Bands faste pladedirektør og tætte samarbejdspartner helt frem til 2011.

1985

  

45 koncerter efter første Lilholt Band album, vellykket tv-optræden og på tur med Dalton.
  • Bandet spiller 45 koncerter i slipstrømmen af den vellykkede Jens Langknivplade. En vellykket tv-optræden med Hasle skoles i den bedste sendetid cementerer succesen. I den Stockholmske skærgård på Waxholm varmer orkestret op til den berømte Cornelis Wresvik. Bandet spiller både Midtfyns, Tønder og Skagen festival. Ved en solokoncert på Aalborg Universitets center opdager Lars, at Jens Langknivsangen, med Robin Hood budskabet om at tage fra de rige og give til de fattige, er blevet et hit. Lilholtband-turneen afsluttes med en udmarvende 14 dages tur i Vesttyskland på små klubber.
  • Sidst i oktober køres den blå Hanomag i garagen af orkestrets første roadie Jakob Døssing, der arbejder med bandet frem til sin død i 2011.
  • Dalton turnerer under det rigtige navn sidst i november på listige steder som Griflen i Aalborg og Æ gammel Laugstouw i Tarm. Desuden spiller Lars med Arfolk på Roskilde festival.

1984

   

Konflikt med pladeselskab, Jens Langkvivpladen udkommer og Dalton-trioen dannes.
  • Året starter med en lang band turne, der blandt andet går til alle de danske mindretal syd for grænsen.
  • I marts er bandet i Studie 39 i Kbh. men ender i konflikt med pladeselskabet Sonet, som ikke vil satse på Larses egne sange, men vil ha ham til at gendigte både ”All around my hat” og ”Himmelhunden”. Bandet trækker stikket og forsvinder en nat og sagsøges bagefter af pladeselskabet for kontraktbrud. Kim Larsens Cirkus Himmelblå advokat Tom Buhman redder gruppen, og pladen genindspilles i Lilholtforældrenes hus i Guldbæk i Himmerland af Sweet Silences mobilstudie med Freddy Hansson som tekniker.
  • Lige før sommerferien udkommer ”Lars Lilholt Band” – et album som senere bliver kendt under navnet ”Jens Langkniv.” Sangene har en meget akustisk lyd og er bandets rene livelyd.Fra dette album lever endnu kun Jens Langkniv i bandets sætlister 30 år frem.Efter pladeudgivelsen tager Lars Lilholt Band igen på turné . Alt i alt bliver det til 81 koncerter. Heriblandt festivaljobs i Vesttyskland og liveoptræden i West Deutsche Rundfunk og succesrige koncerter på Skagen, Roskilde og Tønder Festival. På samme Tønder festival genforenes Kræn Bysteds for en allersidste koncert i det store telt.
  • Dalton-trioen dannes i efteråret på værtshuset Von Hatten i Randers, og de første Daltonjob spilles i oktober under navnet ”Hård Loxvox og det hvide gennemsnit” på små værtshuse i Randers, Herning, Viborg, Skanderborg og Tarm.
  • I 1984 medvirker Lars på LP’en ”Skillevejen” på violin, krumhorn og altfløjte med gruppen Arfolk og spiller en del jobs med dem. Desuden er der lidt jobs og med Rasmus Stormgruppen. Så Lars har forrygende travlt i hans 31. år.

1983

  

Rasmus Storm – dansk musik fra 1760, og Lilholt Bands første turné.
  • Efter gode anmeldelser på solo pladen ”Og Fanden dukked´op og sagde ja” samler Lars for første gang det nystartede Lars Lilholt Band til en turné. Hans to gamle kollektivkammerater Tommy Kejser og Gert Vincent på henholdsvis bas og trommer og hans to søskende Tine og Kristian på fløjte og guitar. Den 27. januar er der debut på Sysseltinget i Hjørring, hvor både Allan Olsen, Alex Campbell og Gerd Parkholt fra Skagen festival er blandt publikum, og resultatet bliver tre koncerter på sommerens Skagen-festival. Denne første turne er 21 koncerter på 22 dage, så er man i gang. Senere spilles 30 koncerter hen over sommeren. På Roskilde-festivalen får Lars Lilholt Band sit helt store gennembrud. Bandet har formået at tilføre mere rock og energi til musikken, og publikum og medier er begejstrede. West Deutsche Rundfunk hører gruppen og inviterer til optagelser i Køln. På Pottegården i Ellinge Lyng spille bandet en sommeraften, en tradition der er kørt videre i hele orkestrets levetid.
  • Der er desuden to vellykkede tv-optrædender på DR. En med de nystartede band fra Stedet i Aalborg, og en fra Slukefter i Tivoli med folk fra Kræn Bysteds og Skilfinger i backinggruppen. Hele året spiller Lars som menig musiker i den Bretonske folk-rock gruppe Arfolk, og det bliver til mange koncerter samme steder som Lilholt spiller.
  • Det er også året, hvor Lars sammen med gruppen Rasmus Storm indspiller en banebrydende instrumental folkemusik plade med dansk musik fra 1760. Albummet produceres af Alan Klitgaard fra DR og indspilles i DR studierne i Aarhus. Denne Rasmus Stormplade bliver til stor inspiration for fremtidige danske folkemusik violinister og sælger i imponerende 10.000 eksemplarer. Halgrim udgiver singlen ”Nattens Karrusel” på EMI med Ivan Pedersen som producer. Senere på året bliver orkestret dog opløst.

1982

   

Kræn Bysteds bliver opløst og første solo-LP.
  • Folk-rockgruppen Kræn Bysteds bliver opløst efter mange års virke, og sidste rigtige koncert bliver på den internationale folkemusikfestival i Kaustinen i Finland.
  • Lars får job i folk-rockgruppen Arfolk som violin, bombarde, korsanger og fløjtespiller og spiller mange koncerter med dem. Desuden tjenes til dagen og vejen i Rockkvartetten Halgrim sammen med Gert Vincent og Tommy Kejser.
  • I musikkollektivet Vandstedgård ved Kongensbro, hvor han har boet de sidste tre år sammen med Gert og Tommy, samler han i juni gamle venner til at indspille den første solo-LP ”Og Fanden dukked´op og sagde ja”. Bror Kristian Lilholt bliver producer og pladen udgives af det københavnske selskab Sonet. Både Gert og Tommy medvirker sammen med folk fra Kræn Bysteds, Arfolk og Skilfinger, som bor i telte på gårdens græsplæne. Hele pladen indspilles på en uge og mixes på et par dage.
  • Pladen får strålende anmeldelser da den udkommer i efteråret. Sangen ”Bag Mariekirkens tårn” kåres af bladet Information som årets danske sang. To sange kommer til at leve i det kommende Lars Lilholt Bands sætlister langt over 30 år. Nemlig ”Fandens Fiol” og ”Held og Lykke.”

1981

   

Turné med Kræn Bysteds, Halgrim og Trio Treo.
  • Kræn Bysteds spiller med stor succes på den internationale folkfestival i Nyon ved Genevesøen i Schweitz, desuden på Tønder-festival samt til mange gymnasiefester og på landets klubber. Jura kantinen på Aarhus Universitet er et fast spillested for KB.
  • I maj og november turnerer Lars i en trio med Poul Krebs og John Nørgaard. Nørgaard spiller til daglig i Østjysk Musikforsyning. Trioen som i daglig tale kaldes ”Trio Treo” spiller både i Danmark og Nord-Tyskland med deres hjemmegjorte dansksprogede materiale.
  • Halgrim har nok at lave, og Lars dirigerer og arrangerer musik for den store amatørgruppe Gjern Spillemænd. Lars prøver for første gang kræfter med at være solist og ene mand på scenen og plakaten under folkemusikfestivallen i Velling ved Ringkøbing. Med Ove Andersen og Bent Melvej arbejder Lars med Rasmus Storm melodierne fra 1760.

1980

   

Pladen ”Stavnsbundet” udkommer.
  • I den iskolde februar er Kræn Bysteds i studiet på Stuk Ranch i Nordjylland. Pladen ”Stavnsbundet” indspilles. Produceren er den bretonske guitarist Dan Ar Braz som Lars lærte at kende gennem Arfolk. Dan har spillet i mange år med den bretonske harpenist og folkemusikbannerfører Alan Stivell. Desuden har Dan været med i engelske Fairport Convention, der er en af Kræn Bysteds helt store forbilleder.
  • Pladen bliver hverken en anmelder- eller publikumssucces. Den eneste sang fra ”Stavnsbundet” der lever mange år frem i Lilholtbands sætlister er sangen ”Drenge og Piger”. Den gamle folkemelodi om bønderne der dræber Hr. Tidemand får dog en hvis gennemslagskraft. Kræn Bysteds har en del livejobs og succes på både Roskilde og Midtfyns festival.Lars spiller desuden koncerter med Halgrim.
  • I juli – august turnerer Lars og Kristian Lilholt rundt i Bretagne med Arfolks Jens Rømer. Repertoiret er akustisk dansk folkemusik for guitar, violin og fløjte samt trestemmig sang. Det bliver til tre ugers koncerter hver dag samt en optræden i den Bretonske Radio i Brest. Turen bliver også en inspiration til Lars´første soloplade et par år senere med sin akustiske lyd og samarbejdet med bror Kristian.

1979

 

Kræn Bysteds i fjernsynet.
  • Lørdag den 7. april sker noget afgørende for Kræn Bysteds live succes. Bandet har en time i fjernsynet lørdage aften kl 21. Det er i monopolets dage, næsten 3 millioner ser det. Allerede mandag begynder telefonerne at gløde. Udsendelsen – der er produceret af Niels Hovgaard, som har haft stor succes med Linie 3 – er optaget på Østergades hotel i Aarhus og i Røgen forsamlingshus.
  • Børne lp ”Flyt dig” udkommer med bla. Trille, Gnags og Jomfru Ane Band. Kræn Bysteds medvirker med nummeret ”Du ka tro de ku glo” og Lars har skrevet sangen ”Hemmeligheden” som Halgrim indspiller.
  • Sommeren tilbringer Lars i Kenya hvor hans forældre bor. Siddende under et Avocadotræ gennemspiller og studerer Lars og far Per Lilholt Rasmus Storms danske nodebog fra 1760. Som duoen Phantom Fiddlers spiller de rundt omkring i Nairobi og omegn.
  • I september er Lars sangproducer på Arfolks LP ”Armorika – landet ved havet” med traditionel bretonsk folkemusik. Dan Ar Braz producerer musikken, og Kristian Lilholt spiller trommer. Lars har skrevet de danske tekster. Omkvædet fra en af sangene ”Et Folk et Menneske” genbruges 32 år senere på Lilholtalbummet ”Stilheden bag støjen”.

1978

  

”Den anden Kræn” bliver indspillet, og hobbyrockorkestret Halgrim bliver dannet.
  • Lars´ 25 års fødselsdag holdes på Stuk Ranch i Stuk Ranch studierne i Sønderholm, hvor Kræn Bysteds indspiller albummet ”Den anden Kræn”. Det album ender med at slå Kræn fast som landets førende folk-rock band og sælger i 10.000 eksemplarer. To af sangene derfra bliver radiohits, nemlig ”Solen er så rød mor”, og ”Hosekonen”. Begge numre dukker engang imellem op i Lilholt Bands livesæt gennem årene fremover.
  • KB spiller succesrige koncerter på både Skagen og Midtfyns festival. Desuden en fantastisk koncert på den 6 år gamle Roskilde Festival. Kræn er blevet udvidet med trommeslageren Jens Jørgen Pedersen, og består af de oprindelige medlemmer fra Aalborghus statsgymnasium, Lars Lilholt, Jacob Ohrt og Lars Dam samt fra Silkeborg Inger Nyholm og bassisten Karsten Kongsøre. Orla Frederiksen er bandets lydmand, chauffør og roadie.
  • Halgrim startes som et improvisatorisk hobbyrockorkester sidst på året med Gert Vincent, Tommy Kejser og Bo Clausen – året efter flytter Lars i musikkollektiv med Gert og Tommy.
  • Lars indspiller et kassettebånd med spillemandsmusik sammen med Bent Melvej og Ove Andersen fra det senere Rasmus Storm. Båndet hedder noget så underligt som ”Den Flapørede Vaskekone”, men sælger en del på Jyllands tankstationer. Lars tjener desuden til dagen og vejen på Gjern musikskole, hvor han underviser i violin, guitar og blokfløjte.

1977

   

Debutalbummet ”Kræn Bysteds” udkommer.
  • I februar er Kræn Bysteds i stuk Ranch studierne i Sønderholm og på en uge indspilles debutalbummet ”Kræn Bysteds” på landets mest avancerede mixerpult på 16 spor, der har stået i Abby Road. Producer er ”Country” Palle Juul. Niels Hausgaard, der også udgiver på Stuk, bilder Palle Juul ind, at et foto taget i Tingbæk kalkminer vil være hipt. Derfor har Kræns første album en mærkelig forside. Fra pladen bliver nummeret ”Skovgildet”, som Lars sang, et radiohit. Det er desuden Lars´ debut som sangskriver på plade. Sangen var med på Lilholt bands tur i 2014 efter Manifest udgivelsen.
  • Efter udgivelsen turneres på Huset i Magstræde, Loppen på Christiania og folkeklubberne Vognhjulet og Hånd i Hanke på Nørrebro. Kræn spiller søndag den 16. juli på Store scene på den et år gamle Midtfyns festival. Desuden en udflippet koncert i Frøstruplejren i Thy.
  • De første 14 dage af August bruger Lars i Ransäter i Sverige og studerer grundigt den svenske polska-musik. I efteråret spiller han en række koncerter som violinist i Hans Thessink og John Nørgaards orkester Lindormen. Desuden er han 2.violinist i det klassiske Silkeborg Kammerorkester.
  • Lars bliver færdig som lærer i juni.

1976

   

Kræn Bysteds bliver udvidet, og Lars spiller med Otto Trads og Himmerlands-spillemændene.
  • Kræn Bysteds bliver udvidet med sangerinden, guitaristen og fløjtespilleren Inger Nyholm og indspiller et kassettebånd med gamle danske spillemandsmelodier samt nogle få sange, der tager forskud på orkestrets senere imponerende vokalarbejde.
  • Der spilles flittigt på små klubber i hele landet. For første gang i februar kommer bandet til Kbh. og Huset i Magstræde. Bussen, der køres i, er lånt på Tvind.
  • Lars spiller en del med Otto Trads og Himmerlands-spillemændene og går desuden på Silkeborg Seminarium med musik og historie som hovedfag. Han er også med i barokensemblet Silkeborg Kammerorkester.

1975

   

Mange spillejobs i Århus, Silkeborg og Aalborg.
  • Kræn Bysteds spiller omkring Aarhus – Silkeborg og Aalborg på gymnasier, universitetet og de små klubber.
  • Lars Dam og Lars Lilholt medvirker for første gang på en LP plade. Det er med Otto Trads og Himmerlands-spillemændene og pladen hedder Liegstouw. Det er traditionel folkemusik fra Himmerland.
  • Lars spiller med et lille akustisk violinorkester kaldet ”De forrygende”. Dette orkester spiller mest omkring Silkeborg til alt muligt 2-3 gange om måneden, bl.a. på en af bådene til den legendariske Riverboatfestival. Lars´ 22 års fødselsdag fejres med et 6 timers job på værtshuset Boomerang i Silkeborg. Desuden spiller han i Silkeborg kammerorkester.

1974

 

Kræn Bysteds får debut med løn, og Lars spiller med Otto Trads.
  • Den 28. april 1974 har Kræn Bysteds sin debut med løn på musikhuset Stalden i Silkeborg. Allerede samme aften skrives kontrakter til både Herning og Kjellerup. I samme måned spiller bandet i Danmarks radio gamle folkeviser fra Rebild Spillemandsmuseum.
  • Lars spiller med Otto Trads og er i januar med til at starte kollektivet ”Røgen gl. Brugs”, der kommer til at danne rammen om Kræn Bysteds aktiviteter.

1973

  

Kræn Bysteds bliver dannet.
  • Efter et halvt år som the song and dance mand i Kibbutz ”Ma´anit” i Israel flytter Lars til Silkeborg, begynder på Silkeborg Seminarium og starter Kræn Bysteds med to gamle skolekammerater Lars Dam og Jacob Ohrt samt to nye venner fra Silkeborg Jacob Dalsgaard på kontrabas og Christian Bach på banjo.
  • Lars spiller desuden spillemandsmusik med Otto Trads fra Haverslev.

1969 – 1972

   

Lars optræder første gang med egen sang for et publikum.
  • Lars spiller sammen med Lars Dam og Bramwell Flyckt i en trio inspireret af amerikansk folkemusik. Lars går på Aalborghus statsgymnasium og spiller i 1.g første gang en hjemmelavet sang for et publikum.
  • I 1972 møder Lars Otto Trads – den traditionelle spillemand fra Haverslev – og turnerer rundt med ham i Himmerland som banjospiller og 2.violin.

1968

 

Lars på gymnasium og skriver de første sange.
  • Lars skriver sine første sange. To af dem bliver 35 år efter indspillet på Nefertiti-pladen. Det er “Banjo Joe” og “Det var i en park”.

1966

 

“The Sealions” – det første orkester.
  • I boligforeningen danner Lars sit første orkester, “The Sealions”, med bror Kristian, der kun er 10 år, og Ole Frimer som i dag er en af landets fremmeste bluesmænd. Sangerne er Lars på 13 samt nabodrengen Bent Ole Sørensen, der i dag er præst i Bethaniakirken i Blåhøj. Der findes desværre ingen billeder af orkestret. Lars fik sin første guitar i 1964.