BIOGRAFI

lilholt_bio_1

Lars Lilholt, født den 14. marts 1953 i København.

Opvokset i Aalborg. Sanger, sangskriver, guitarist og violinist. Uddannet lærer fra Silkeborg Seminarium i 1977 med musik og historie som hovedfag, men var allerede da professionel musiker. Skrev sin første sang i 1968. Dannede folk-rock gruppen Kræn Bysted´s i 1973 med skolekammerater fra Aalborg. Kræn Bysted´s blev stilskabende og et af landets førende livebands indtil opløsningen i 1982. Han udgav samme år sit første soloalbum og dannede i 1983 Lars Lilholt Band, der omkring årtusindskiftet peakede som landets ubestridt populæreste og flittigste liveband. Dannede i 1985 trioen Dalton med Johnny Madsen og Allan Olsen.

Lars Lilholt har udgivet 39 albums, alene og med Lilholtband, to med Dalton og fire med dansk instrumental folkemusik. Han har skrevet omkring 300 sange. Albummet “Gi´det blå tilbage” solgte fantastiske 350.000 i 1998. I 2008 anvendte Aalborg Teater 25 af sangene til musikteaterforestillingen “Kære Øjeblik”. Lilholt har desuden udgivet tre historiske albums med dansk 1700 tals folkemusik ( Rasmus Storm #1 & #2 og “Next stop Svabonius”).

I 2010 skrev Lars Lilholt selvbiografien “Drømme og dæmoner”, som giver et fint indblik i hans musikalske rejse. Bog er indtil videre udkommet i 5 oplag.

Han blev i 2014 sat overfor den klassiske komponist Karl Aage Rasmussen, og det blev til Henrik Marstals samtalebog “Prøv og hør”. I 2005 skrev teologisk professor ved Kbhs universitet Jakob Wolf bogen “Hvor kommer sangene fra – i Lars Lilholts univers.” Bertill Nordahl skrev i 1996 bogen “Lars Lilholt Band”.

Lilholt har solgt omkring 2,5 millioner eksemplarer af sine albums og har modtaget 5 Danish Music Awards samt en enkelt med Dalton. Siden 1973 har han hvert eneste år turneret rundt i Danmark og spillet i omegnen af 3000 koncerter. Sangen “Kald det kærlighed” blev i 2006 optaget i Kulturministeriets kulturkanon.

I 2015 fik han stor succes i TV2 serien “Toppen af Poppen” hvor Danmark genopdagede Lilholt som den store kunstner, han er.

Albummet “Amulet “ kom i 2015, “Drømmefanger“ i 2018. Begge albums søgte tilbage til den første inspiration, den helt akustiske folkemusik, og høstede stor anerkendelse.

Han fik I 2020 Dansk musikerforbunds hæderspris for et fornemt livslangt virke. I 2021 fik han Musikkritikernes pris Steppeulven (Pionerpris for mange års virke).

Seneste udgivelser er albummene “De nye og de største“ (2022) og “Decameron“ (2021).

Lars Lilholt har i mange år boet med sin kone og tre børn i det midtjyske Søhøjland ved Gudenåen mellem Silkeborg og Skanderborg.

 

Drømme og dæmoner

I selvbiografien “Drømme og Dæmoner” sætter Lars Lilholt ord på sit livs lyse nætter med musik, kvinder og lidenskab, men også et liv med heftige drukture, dystre dage og en kamp mod indre dæmoner.

Anmeldelser

Uhyre velskrevne erindringer.
Nordjyllands Stifttidende * * * * *

Lars Lilholt forsøger hverken at skjule kriser, utroskab eller svigt i en læseværdig selvbiografi.
Jyllands-Posten * * * *

Indsigtsfuld og velreflekteret Lars Lilholt fortæller sin historie og meget mere i en glimrende selvbiografi.
Berlingske * * * *

Med “Drømme og Dæmoner” viser han, at han ikke alene kan skrive sange og musik af høj kvalitet, han er også en stor forfatter.
Fyns Stiftstidende * * * * *

Han er et ordmenneske, og han skriver godt. Og allerbedst synes jeg om ham, når det er erindringsstof fra barndommen eller følelserne til familien, der skildres. Det er stærkt.
Midtjyllands Avis * * * * *